ZUŠ Přeštice

Dechový orchestr

MENU
Úvodní strana Hudební obor Výtvarný obor Taneční obor Pěvecké sbory Mažoretky Dechový orchestr Informace

Soutěže a přehlídky

04. 07. 2008

45. Kmochův Kolín

Dechový orchestr ZUŠ Přeštice a mažoretky BOHEMIA I. ZUŠ Přeštice se ve dnech 14. - 15. 6. 2008 zúčastnili již 45. ročníku mezinárodního hudebního festivalu KMOCHŮV KOLÍN.

Letošní ročník byl pojat moderněji než předchozí ročníky, aby oslovil také mladé posluchače a začínající hudebníky. Páteční večer patřil rockové a popové hudbě. Vystoupily skupiny Traband, THE TAP TAT, Yo Yo BAND, Tleskač a BUTY.

V sobotu se konal tradiční průvod orchestrů a mažoretek městem. Večer vystoupil náš orchestr a mažoretky v Přelouči. Neděle patřila od samého rána přípravám na odpolední Monstrkoncert. Mládežnické orchestry měly svůj blok, který obsahoval šest skladeb. Jedenáct těchto orchestrů čítalo celkem 433 hráčů, z nichž bylo vybráno zhruba 200 členů, kteří hráli na Monstrkoncertu. Poté následoval blok s osmi skladbami orchestrů dospělých.

45. ročníku KMOCHOVA KOLÍNA se zúčastnilo 34 orchestrů a 9 skupin mažoretek. Mezinárodní účast zastoupily orchestry ze Švédska, Holandska a Maďarska. Až na drobné organizační chyby tohoto festivalu se nám letošní ročník moc líbil a panovala pohodová atmosféra.

Podívejte se na fotografie

27. 09. 2007

Úspěch Dechového orchestru ZUŠ na Vejvodově Zbraslavi

Vejvodova Zbraslav je tradiční mezinárodní festival dechových orchestrů, kterého se pravidelně zúčastňuje i Dechový orchestr ZUŠ v Přešticích. Festival se letos konal již po dvanácté a to ve dnech 21. a 22. září. Účast kromě nás přijaly následující kapely: Choceňačka, Malá černá hudba Karviná, Labská kapela, ZIK-ZAK – Vratimov a ze zahraničních pak Blaskapelle Jantar (Švýcarsko), Kleine Blasmusik (SRN), Seniorenorchestr Hohenlohe (SRN) a St. Georgener Muzikanten (Rakousko).

Návštěvníci festivalu mohli na Zbraslavském náměstí navštívit dům, kde skladatel Jaromír Vejvoda (1902 – 1988) žil a působil. V něm je otevřena restaurace nesoucí název jeho slavné skladby "Škoda lásky". Uvnitř byl vybudován památník dokumentující život a dílo tohoto skladatele. V dolní části náměstí pak probíhal program festivalu – přehlídka dechových hudeb. Součástí programu festivalu je soutěž orchestrů, která se konala poblíž náměstí v Černém divadle Jiřího Srnce. Povinnou soutěžní skladbou byla pochodová píseň "Mladá řeka" (hudba Jaromír Vejvoda / text Ladislav Jacura, Jarka Mottl) v instrumentálním provedení. Porotu v mezinárodním zastoupení tvořili: Jan Slabák (předseda), Tomáš Stavěl, Klaus Rappl a skladatelův syn Jaromír Vejvoda (tajemník). Vystoupení orchestrů probíhalo nejen na náměstí ve Zbraslavi, ale i v jeho okolí. Vyvrcholením festivalu byl závěrečný společný koncert všech orchestrů dirigovaný skladatelovou vnučkou Monikou Vejvodovou – Štěrbákovou.

Přeštický dechový orchestr se i přes nemalou konkurenci kapel dokázal opět prosadit. V čele s dirigentem Dušanem Radou a za účasti sólistů – zpěváků Jana Šimůnka, Terezy Živné a Miroslava Vacka (ředitel ZUŠ), předvedl to nejlepší ze svého bohatého repertoáru. Srdce posluchačů si orchestr získal skladbou "Tulipány z Amsterodamu" v podání Jana Šimůnka, po níž následoval bouřlivý aplaus. A tak dostal náš orchestr od poroty dvě ocenění: cenu za umístění ve stříbrném pásmu a diváckou cenu pro nejsympatičtější orchestr. V takové konkurenci starších a vyzrálejších hudebních těles je toto ohodnocení příslibem do další práce s mladými muzikanty.

Dne 27. listopadu v KZ Přeštice si i vy můžete poslechnout, zazpívat a prožít krásný podvečer s tímto dechovým orchestrem ZUŠ. Hostem večera je Dechový orchestr ZUŠ Český Krumlov. Všichni jste srdečně zváni.

Ladislav Chadt
umělecký vedoucí a učitel ZUŠ v Přešticích

iZUŠ - informační systém základních uměleckých škol
Otevřít iZUŠ
On-line přihláška
Tel: 379 304 811
E-mail: info@zusprestice.cz
 
Základní umělecká škola Přeštice
Poděbradova 1027
334 01 Přeštice

Najdete nás na Facebooku


Zřizovatelem Základní umělecké školy Přeštice,
okres Plzeň jih, je Město Přeštice


Plzeňská filharmonie
je partnerem ZUŠ Přeštice

© 2005 - 2024 ZUŠ Přeštice, všechna práva vyhrazena

Foxprofi webdesign